Netflix retrage comediile lui Chris Lilley in urma controverselor brownface

Serviciul de streaming Netflix a renuntat la difuzarea a patru seriale TV in care juca comedianul australian Chris Lilley, deoarece acestea contineau portetizari controversate ale persoanelor negre, se arata intr-un material publicat de SBS News.

We Can Be Heroes, Summer Heights High, Angry Boys si Jonah From Tonga au disparut toate de pe Netflix in urma cu o luna, dupa ani de zile in care actorul a fost criticat pentru utilizarea constanta a tehnicilor blackface, respectiv brownface (forme de machiaj teatral utilizate de interpretii albi pentru a reprezenta in mod caricatural un personaj negru).

Cele patru show-uri au fost difuzate initial pe ABC, un alt serviciu de streaming, timp de noua ani (din 2005 pana in 2014). Chris Lilley a folosit tehnica brownface in serialele Summer Heights High si Jonah from Tonga pentru a infatisa personajul Jonah Takalua, un licean din Tonga. In Angry Boys, actorul a utilizat tehnica blackface pentru a intruchipa alt personaj, S.mouse – un rapper afro-american.

De asemenea, comedianul si-a atras critici si pentru perpetuarea stereotipurilor rasiste prin reprezentarile personajelor asiatice. In We Can Be Heroes, prin personajul sau, Ricky Wong, acesta a parodiat un adolescent chinez perfectionist, foarte silitor. Portretizarea peronajului Jen Okazaki, o mama asiatica deosebit de autoritara, a starnit controverse deopotriva, actorul fiind acuzat de reciclarea unor clisee.

Cu toate acestea, serialul Ja’mie: Private School Girl and Lunatics, produs de Netflix, continua sa fie difuzat pe platforma.

Cu putin timp inainte de evenimentele prezentate mai sus, sketch show-ul Little Britain, produs in 2003, a fost inlaturat atat de pe BBC iPlayer, cat si de pe alte servicii de streaming precum Netflix si BritBox, din cauza utilizarii de catre actori a tehnicii blackface.

Show-ul, avandu-i in rolurile principale pe Matt Lucas si David Walliams, un duo al comediei englezesti, a fost un hit international in anii 2000. Cu toate acestea, Little Britain a atras recent multe critici.

In serial, Matt Lucas a folosit tehnica brownface pentru a infatisa o mireasa thailandeza numita Ting Tong, in timp ce David Walliams a ales tehnica blackface pentru potretizarea unei femei negre, Desiree DeVere.

Un purtator de cuvant al postului BBC a spus ca s-a decis eliminarea serialului de pe platforma, deoarece “timpurile s-au schimbat”.

“Exista o arhiva video consistenta disponibila pe BBC iPlayer, arhiva pe care o reviziuim in mod regulat”, a declarat purtatorul de cuvant.

“Timpurile s-au schimbat de cand Little Britain a fost difuzat pentru prima data, de aceea nu mai este disponibil in mometul de fata pe BBC iPlayer”.

Un purtator de cuvant al celor de la BritBox a sustinut, de asemenea, ca “timpurile s-au schimbat”, pentru a explica decizia companiei de a inlatura serialul, adaugand faptul ca si Come Fly With Me, un alt show al celor doi actori, a fost eliminat de pe platforma (acesta prezenta, de asemenea, personaje realizate prin tehnica brownface).

Intr-un interviu acordat celor de la Big Issue, Matt Lucas a

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *