Marea Britanie refuza solicitarea Uniunii Europene de a renunta urgent la planul de a modifica tratatul de separare de UE

Uniunea Europeana a cerut joi Marii Britanii sa renunte urgent la planul de modificare a tratatului de separare de UE, dar guvernul premierului Boris Johnson a refuzat si a continuat sa sustina proiectul de lege care poate anula patru ani de negocieri pentru Brexit, relateaza Reuters.

In timp exista o probabilitate tot mai mare pentru un sfarsit prost al iesirii Marii Britanii din UE, Comisia Europena a afirmat ca Londra ar comite “o incalcare extrem de graba” a acordului de retragere convenit anul trecut, daca va continua cu proiectul de lege propus.

Dupa discutii de urgenta care au avut loc joi intre vicepresedintele Comisiei, Maros Sefcovic, si negociatorul britanic pentru Brexit, Michael Gove, UE a declarat ca propunerea Marii Britanii a “afectat grav increderea”, pe care Londra trebuie acum sa o restabileasca.

Dar guvernul britanic a precizat ca va continua planul, spunand ca proiectul de lege va fi dezbatut luni si apublicat o opinie legala care afirma ca parlamentul britanic este suveran si poate face efectiv ceea ce doreste.

“Parlamentul este suveran in materie de legislatie interna si poate adopta o lege care incalca obligatiile asumate prin tratat de Marea Britanie. Parlamentul nu ar actiona neconstitutional in adoptarea unei astfel de legislatii “, se spune in avizul juridic.

Diplomatii si oficialii UE au declarat ca blocul ar putea folosi acordul de retragere pentru a intreprinde actiuni in justitie impotriva Marii Britanii, desi nu va exista nicio rezolutie inainte de termenul de final de an pentru iesirea completa a Marii Britanii din perioada de tranzitie.

Guvernul britanic declara ca este dedicat tratatului si ca proiectul de lege care modifica parti din acordul de retragere nu face decat sa clarifice ambiguitatile. Principala sa prioritate, afirma Executivul, este acordul de pace din 1998 privind Irlanda de Nord care a pus capat deceniilor de violenta.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian i-a spus omologului sau britanic Dominic Raab ca incalcarea acordului de retragere cu UE ar fi “inacceptabila”, a spus o purtatoare de cuvant.

Liderilor europeni li s-a dat un ultimatum: sa accepte incalcarea tratatului sau sa se pregateasca pentru un divort dezordonat, care ar putea semana haosul in lanturile de aprovizionare din Europa si ar putea speria pietele financiare globale.

Marea Britanie a semnat tratatul si a parasit oficial UE in ianuarie, dupa mai bine de trei ani de criza si lupte pentru Brexit. Insa este inca membra in toate privintele, in afara de nume, pana la sfarsitul anului, cand expira un acord de tranzitie.

Lira sterlina, care tinde sa scada in momentul in care apar probleme legate de Brexit, s-a depreciat fata de dolar si euro. Sefa Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat ca monitorizeaza evolutia Brexitului.
Diplomatii europeni au declarat ca Marea Britanie se joaca cu Brexitul, amenintand ca va distruge procesul si provocand Bruxelles-ul sa schimbe cursul. Unii se tem ca Johnson considera ca iesirea fara acord este o

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *