Luis de Guindos, BCE: Inflația nu este atât de tranzitorie pe cât s-a estimat anterior

În contextul economico-bancar european, creşterea inflaţiei, în zona euro nu este atât de tranzitorie cum s-a crezut anterior, iar creşterea preţurilor în 2022 riscă să depăşească previziunile, a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

În urma unei estimări preliminare publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat), se arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5% în decembrie, de la un nivel de 4,9% în noiembrie. Este un nivel-record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%, a scris Reuters, citată de Agerpres.

În acest sens, până în prezent, BCE nu a înăsprit politica monetară, argumentând că factorii care stau la baza acestei creşteri a preţurilor au caracter temporar.

În opinia sa, „Inflaţia nu va fi aşa de tranzitorie cum s-a estimat în urmă cu doar câteva luni. Evaluarea riscului de inflaţiei este moderat înclinată spre creştere în următoarele 12 luni”, a afirmat oficialul BCE la un eveniment organizat de grupul bancar elveţian UBS.

Costurile cu energia vor rămâne probabil ridicate în timp ce perturbările din lanţurile de aprovizionare continuă să exercite presiuni asupra preţurilor, a adăugat oficialul BCE.

Totuşi, pe termen mai lung, riscurile încă sunt echilibrate, inflaţia în 2023 şi 2024 ar urma să fie sub ţinta BCE de 2%, a apreciat Luis de Guindos.

Acesta crede că deşi preţurile energiei au crescut în ultimele săptămâni, aceste evoluţii nu afectează fundamental imaginea de ansamblu privind inflaţia.

Este puţin probabil ca varianta Omicron

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *