Iranul oprește inspecțiile anunțate din scurt ale inspectorilor Națiunilor Unite la centralele nucleare conduse de stat

Un ziar guvernamental iranian a avertizat marți că acțiunile prea radicale în lupta nucleară cu Occidentul pot duce la izolarea țării după ce Teheranul a încheiat inspecțiile rapide ale inspectorilor Națiunilor Unite.
Trimisul Iranului la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), Kazem Gharibabadi, a declarat că luni a pus capăt punerii în aplicare a așa-numitului Protocol Adițional. Acordul a permis AIEA să efectueze inspecții cu preaviz scurt.
Cotidianul de stat Iran a criticat parlamentarii care au protestat luni împotriva deciziei Teheranului de a permite monitorizarea „necesară” de către inspectorii ONU timp de până la trei luni, spunând că acest lucru a încălcat o lege adoptată de parlament într-un efort aparent de presiune asupra Statelor Unite să ridice sancțiunile.

Legea impune încetarea inspecțiilor rapide de către marele nuclear de supraveghere al ONU de marți, dacă sancțiunile nu sunt ridicate.

„Cei care spun că Iranul trebuie să ia măsuri rapide în privința acordului nuclear ar trebui să spună ce garanție există că Iranul nu va fi lăsat singur ca în trecut … și acest lucru se va sfârși în altă parte decât să contribuie la construirea unui consens împotriva Iranului? a spus cotidianul.
Pentru a crea loc pentru diplomație, AIEA a ajuns duminică la un acord cu Iranul pentru a amortiza lovitura cooperării reduse a Teheranului și refuzul de a permite inspecții cu preaviz scurt.

Luni, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul ar putea îmbogăți uraniu cu până la 60% puritate dacă țara ar avea nevoie de acesta,

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *