Franta si Germania se opun categoric acordarii unor privilegii persoanelor vaccinate: “Ar fi incorect fata de cei care inca nu s-au vaccinat”

Franta si Germania au transmis miercuri, 24 februarie, ca vaccinarea anticoronavirus nu va fi obligatorie, excluzand posibilitatea acordarii unor privilegii persoanelor vaccinate, in contextul in care expertii avertizeaza asupra riscului limitarii libertatilor si ajungerii la situatii discriminatorii, potrivit Mediafax.

“Atat timp cat numarul persoanelor vaccinate inca este mult mai mic decat al celor care asteapta vaccinare, statul nu trebuie sa trateze diferit cele doua grupuri. In plus, trebuie sa se demonstreze clar daca persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, intr-un interviu acordat publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Angela Merkel a reiterat ca nu va accepta ca vaccinarea anticoronavirus sa devina obligatorie. “Eu nu recomand asa ceva. Noi am spus ca nu va exista obligativitatea vaccinarii. Si nici nu cred ca va fi necesar, dat fiind ca exista o rata ridicata de disponibilitate pentru vaccinare”, a subliniat Angela Merkel.

Liderul francez respinde si el ideea

La randul sau, Administratia Emmanuel Macron a respins ideea vaccinarii obligatorii si posibilitatea acordarii de privilegii persoanelor vaccinate, argumentand ca acest lucru ar fi o limitare a libertatilor. “In momentul actual, nu le putem oferi drepturi suplimentare persoanelor care au fost vaccinate in raport cu cei care nu au acces. Campania de vaccinare se deruleaza progresiv. Ar fi extrem de incorect si paradoxal sa le spunem persoanelor care nu sunt vaccinate ca nu au dreptul sa iasa ori sa reia anumite activitati”, a declarat Clement Beaune, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, pentru postul BFMTV.

“Eu ma opun in continuare unui pasaport de vaccinare, care imi pare o atingere adusa libertatilor. Eu sunt o iubitoare de libertate si mi-ar fi greu sa imi imaginez o astfel de situatie. Daca se va ajunge la acest lucru, ar fi un regres”, a afirmat, la randul sau, Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, conform postului France24. Liderii tarilor Uniunii Europene si ai institutiilor comunitare au stabilit, in ianuarie, sa mentina deschise frontierele pentru calatorii esentiale.

Certificate cu rol medical

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ca certificatele de vaccinare vor avea doar rol medical.

“Am discutat si despre problema certificatelor de vaccinare. Si cred ca putem fi de acord asupra elementelor comune care sunt incluse in certificate, pentru scopuri medicale, iar, intr-o etapa viitoare, daca si in ce circumstante aceste certificate pot fi folosite. Deci, in privinta certificatelor de vaccinare, vreau sa fiu foarte clar in asupra acestui subiect, suntem foarte precauti in aceasta privinta, cred ca este important sa observam ca atunci cand cineva a fost vaccinat sa poata dovedi acest lucru.

Dar, in acest moment, nu este realist sa evaluam toate consecintele acestor certificate”, a declarat Charles Michel pe 22 ianuarie, dupa un summit UE.

La randul sau, Comisia Europeana a dat asigurari ca vaccinarea impotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind ca nu vor exista drepturi diferite in functie de

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *