Cum a ajuns George Soros dusmanul preferat al dreptei

Viktor Orban si-a declarat fostul sustinator dusman de stat. De atunci, George Soros a devenit dusmanul preferat al dreptei internationale – cu consecinte mortale. Cum s-a intamplat acest lucru? O reconstructie.

Exista putine tari in care o teorie a conspiratiei a devenit ratiune de stat. Ungaria este una din aceste tari. In urma cu cinci ani, premierul Viktor Orban l-a declarat pe miliardarul american de origine ungara George Soros dusmanul numarul unu al statului maghiar. Soros ar fi cel care trage sforile intr-o mare conspiratie impotriva Ungariei. Obiectivul sau ar fi rasturnarea regimului Orban, destramarea statelor europene suverane si inlocuirea populatiilor lor cu migranti.

Miliardarul de 89 de ani ar fi sustinut in demersul sau de mai multi “mercenari” si “agenti”. Printre acestia, ONG-uri, jurnalisti, oameni de stiinta, dar si UE si ONU. Criza coronavirus este un prilej de reluare a incitarii la ura impotriva lui Soros. Desigur ca, potrivit guvernului de la Budapesta, Soros s-ar afla in spatele criticilor internationale aduse legii de urgenta din Ungaria. Soros ar fi “marele maestru” al “birocratilor de la Bruxelles”, dupa cum a declarat Orban in ultima editie a interviului sau radiofonic saptamanal. Si purtatorul de cuvant guvernamental Zoltan Kovacs tuna si fulgera aproape zilnic impotriva asa-zisei “orchestre Soros”, in timp ce presa afiliata regimului de la Budapesta vorbeste de un “atac total” lansat impotriva Ungariei de “reteaua Soros”.

De la sustinator la dusman

Ca o ironie, Viktor Orban l-a declarat inamic public numarul unu tocmai pe cel care i-a sprijinit ascensiunea politica. George Soros, care a supravietuit Holocaustul in Ungaria, intr-o familie de evrei, a emigrat la Londra la venirea la putere a comunistilor. In 1956, el a emigrat in SUA, unde ulterior avea sa devina miliardar, partial prin speculatii financiare controversate. Marcat de ororile propriei copilarii si de filosofia “societatii deschise” a lui Karl Popper, Soros a creat Fundatia Open Society. Aceasta sprijina democratia, libertatea si drepturile omului in lumea intreaga. Potrivit propriilor afirmatii, Soros ar fi investit pana acum 15 miliarde de dolari in activitatile fundatiei sale.

De actiunile filantropice ale lui Soros au profitat si tanarul Viktor Orban si al sau partid Fidesz (Asociatia Tinerilor Democrati), care au militat pentru caderea comunismului la sfarsitul anilor ’80. Soros a sprijinit Fidesz cu sume generoase. El i-a ajutat pe Orban si pe colaboratorii sai sa isi scoata propriul ziar, a finantat cursuri de limba si birouri de partid. Ulterior, numerosi membri ai Fidesz au primit burse pentru studii in Occident. Orban s-a dus la studii la Oxford.

Cand Soros a fost atacat de nationalisti pentru sustinerea fortelor liberale din Ungaria, Fidesz a aparat angajamentul lui Soros impotriva “atacurilor malitioase” la adresa miliardarului. Orban si compania au sprijinit cu incantare crearea Central European University la Budapesta, cofinantata de Soros. Aceasta a devenit rapid cea mai bine vazuta universitate din Ungaria. 30 de ani mai tarziu, Orban si Fidesz

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *