Comisia Europeana va prezenta pe 23 septembrie primele rapoarte anuale pentru fiecare stat UE in baza mecanismului privind statul de drept

Vicepresedinta Comisiei Europene Vera Jourova a declarat joi ca executivul comunitar va prezenta primele sale rapoarte anuale in baza mecanismului privind respectarea statului de drept pentru fiecare tara membra UE pe 23 septembrie.

Ea a facut aceasta afirmatie in cadrul unei dezbateri din Comisia Libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, care a avut ca tema Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria, relateaza BTA.

Ea a notat ca respectarea statului de drept are un impact major asupra activitatii investitorilor si a starii economiei si ca se asteapta ca acest criteriu sa fie legat de finantarea prin Fondul UE pentru relansare.

Jourova a spus ca Comisia Europeana a urmarit cu atentie situatia politica si protestele din Bulgaria si ca a considerat mereu ca demonstratiile pasnice sunt un drept fundamental in toate tarile democratice. Ea a subliniat ca reactia organismelor de aplicare a legii la aceste proteste ar trebuie sa fie proportionata.

“Protestele pasnice arata cat de multa importanta ataseaza cetatenii unei justitii independente si eficiente si bunei guvernari”, a mai spus Jourova.

In ceea ce priveste libertatea presei si libertatea de expresie, Jourova a spus ca raportul privind Bulgaria nu este pozitiv si ca a observat un trend negativ in multe alte state membre.

Raspunzand unor apeluri ale eurodeputatilor ca executivul comunitar sa ia o pozitie fata de situatia curenta din Bulgaria, Vera Jourova a spus ca Comisia Europeana nu este un arbitru al situatiei politice din Bulgaria si ca exista o linie subtire intre rolul unui stat si cel al Comisiei, care trebuie respectata.

Citeste si: Vicepresedintele Comisiei Europene, Vera Jourova: “Salutam angajamentul politic actual al Romaniei pentru indeplinirea recomandarilor MCV”

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *