Afganistan a eliberat 900 de detinuti talibani, sperand sa prelungeasca armistitiul

Guvernul afgan a eliberat aproximativ 900 de detinuti talibani, sperand sa incurajeze insurgentii sa prelungeasca un armistitiu de trei zile declarat in intreg Afganistanul, care urma sa se incheie.

Un jurnalist AFP a asistat la eliberarea a 100 de detinuti, prezentati presei in timp ce paraseau marti inchisoarea Bagram, la aproximativ 60 de kilometri de Kabul.

“Sunt foarte fericit sa fiu eliberat acum. Ma voi intoarce la familia mea dupa opt ani”, si-a exprimat bucuria Abdul Wasi, in varsta de 27 de ani, un locuitor al provinciei Kandahar (sud).

“Noi vrem o incetare a focului permanenta in tara”, a adaugat el. “Daca trupele straine pleaca, noi nu ne vom mai bate”, a continuat.

“Nu stiu ce voi face in viitor, dar voi face totul pentru a servi islamul”, a declarat Qari Mohammadullah, care spune ca si-a pierdut tatal si unica fiica, moarta din cauza bolii, in cei opt ani si doua luni cat s-a aflat la inchisoare.

In total, pana la 900 de persoane au fost eliberate marti, potrivit locotenent-colonelului Nazifullah Walizada, care superviza operatiunea din partea Ministerului Apararii.

Consiliul National afgan de Securitate, un organ guvernamental, a anuntat marti iminenta acestor eliberari, menite sa “faca sa avanseze cauza pacii si incetarii focului”.

“Speram ca talibanii sa prelungeasca armistitiul pentru ca sa putem lansa procesul de pace”, a declarat ulterior, intr-o conferinta de presa, un purtator de cuvant al Consiliului, Faisal Javid. “Viitorul depinde de aceasta viitoare decizie a talibanilor”, a continuat acesta.

Contactati de AFP, insurgentii s-au aratat mai degraba optimisti cu privire la acest subiect.

O sursa talibana a declarat pentru AFP ca 200 de membri ai “fortelor administratiei de la Kabul”, pe care-i detin, urmeaza sa fie “eliberati in zilele urmatoare”.

Alta sursa din randul insurgentilor a catalogat, apoi, drept “foarte probabila” o “prelungire a armistitiului cu sapte zile, in cazul in care Guvernul elibereaza detinuti”. “Toti liderii nostri (…) sau aproape toti sunt de acord cu acest lucru”, a precizat aceasta sursa.

Un purtator de cuvant, Zabihullah Mudjahid, vocea oficiala a talibanilor, a declarat insa ca nu are “nicio informatie” despre acest subiect

Rebelii, care isi multiplica de saptamani asalturile sangeroase impotriva fortelor afgane, au surprins sambata decretand in mod unilateral o incetare a luptelor, pentru ca afganii “sa poata sarbatori in pace si liniste” Eid al-Fitr, care marcheaza sfarsitul Ramadanului.

Presedintele afgan Ashraf Ghani a acceptat imediat aceasta ofera si a lansat “o procedura in vederea eliberarii a pana la 2.000 de detinuti talibani, intr-un gest de bunavointaa, ca raspuns la anuntarea de catre talibani a unui armistitiu”, potrivit unui purtator de cuvant, Sediq Sediqqi.

O suta de talibani au fost eliberati luni.

Aceste eliberari reciproce de detinuti – pana la 5.000 de talibani si 1.000 de membri ai fortelor afgane – sunt prevazute printr-un acord semnat la 29 februarie la Doha de catre Statele Unite si talibani, dar care nu a fost ratificat de catre Kabul.

Insa acest vast schimb

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *