Această piatră sculptată veche de 2.000 de ani este cea mai veche hartă din Europa

O placă de piatră, gravată cu linii complicate și motive care datează din epoca bronzului, s-a dovedit a fi cea mai veche hartă din Europa, spun cercetătorii.
Folosind sondaje 3D de înaltă rezoluție și fotogrametrie, cercetătorii au reexaminat placa Saint-Bélec – o bucată de piatră gravată și parțial ruptă care a fost descoperită în 1900, dar uitată de aproape un secol.

Cercetătorii de la Institutul Național Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive (Inrap), Universitatea din Bournemouth din Marea Britanie, Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice (CNRS) și Universitatea din Bretania de Vest spun că studiul recent al pietrei a arătat că este cel mai vechi obiect cartografic care reprezintă un teritoriu cunoscut în Europa.

Placa, care se mândrește cu sculpturi complicate și motive împrăștiate, a avut o viață aglomerată: dezgropată dintr-o movilă funerară din vestul Bretaniei, se crede că a fost refolosită într-o înmormântare antică spre sfârșitul primei epoci a bronzului (între 1900 și 1640 BCE), spun experții, unde a format un perete dintr-o cutie mică, asemănătoare unui sicriu, care conține rămășițe umane. La momentul săpăturii, placa de 12,7 metri lungime era deja spartă și lipsea jumătatea superioară.

În 1900, a fost mutată într-un muzeu privat și, până în anii 1990, a fost depozitată în Muzeul Național de Arheologie din castelul Saint-Germain-en-Laye, într-o nișă din șanțul castelului. În 2014, a fost redescoperită într-unul dintre beciurile muzeului.

La studierea plăcii redescoperite, cercetătorii au descoperit că sculpturile semănau cu o hartă, cu motive repetate unite prin linii.
Au observat că

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *