Site icon FIN

Turcia a lansat oficial exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră

În data de 13-06-2022, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat luni, 13 iunie 2022, faptul că țara sa a început deja să exploateze gaze naturale din Marea Neagră, din zăcăminte descoperite în urmă cu doi ani.

Turcia a început să exploateze gaze naturale din Marea Neagră

Descoperit în urmă cu doi ani, Turcia a lansat oficial exploatarea zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră.

Astfel, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost prezent la conectarea primei conducte pe fundul mării din portul turcesc Filyos (provincia turcă Zonguldak), situat la circa 400 de km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre. Acesta a declarat luni că țara sa va produce zece milioane de metri cubi de gaze naturale până în primul trimestru al anului 2023.

În precizările sale, „În primul trimestru din 2023, ar urma să avem transferate zece milioane de metri cubi de gaz natural (…) Zăcământul de la Sakarya va atinge, sperăm noi, vârful de producţie în 2026. Ne vom continua eforturile până când ne vom putea asigura pe deplin securitatea energetică”, a spus luni Recep Tayyp Erdogan, relatează agenția de presă AFP.

În contextul energetic, Turcia este un stat dependent de importuri de gaze naturale, însă în acest, an a început în timp record producția proprie de gaze naturale din Marea Neagră.

De exemplu, anul trecut, 45% din gazul consumat de Turcia provenea din Rusia, iar restul de 55% provenea din Iran şi Azerbaidjan.

Concret, consumul său anual de gaze naturale a trecut de la 48 de miliarde de

Articol complet pe Financiarul.ro - Evenimente