Site icon FIN

Rusia poate „oferi trecerea în siguranţă” a transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile ţării la Marea Neagră

Din punct de vedere al transporturilor, Rusia și-a dat acordul mult așteptat de întreaga lume. Anunțul a fost făcut chiar ambasadorul Rusiei la ONU: „Putem oferi o trecere în siguranță”, a declarat miercuri Vasili Nebenzia.

În acest fel, Rusia poate „oferi trecerea în siguranţă” a transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile ţării la Marea Neagră, dar „nu este responsabilă” să stabilească coridoarele, a declarat, miercuri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, relatează Reuters.

În afirmaţiile sale, „Nu suntem responsabili de stabilirea unor coridoare sigure. Am spus că putem oferi o trecere în siguranță dacă aceste coridoare sunt stabilite”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

El a îndemnat Ucraina să le stabilească, singurele opțiuni fiind „deminarea” teritoriului, care a fost „minat de ucraineni”, sau construirea unui pasaj care să „ocolească” minele, a afirmat Nebenzia.

Exportatorii de cereale din Ucraina, o nouă rută de export prin Marea Baltică

În acest context, transportatorii ucraineni de cereale au găsit o nouă rută de export – prin Marea Baltică – pentru a-și trimite recoltele în străinătate, transmite Bloomberg.

Țara a căutat rute alternative pentru recoltele sale, în contextul războiului cu Rusia care a blocat transporturile vitale din porturile de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente și a sporit îngrijorările legate de o posibilă criză alimentară. În schimb, producătorii au recurs la alternative, transportând cereale pe calea ferată, pe șosea și pe râu către vecinii din Uniunea Europeană.

Astfel, o primă încărcătură de porumb ucrainean trimisă prin România

Articol complet pe Financiarul.ro - Evenimente