Site icon FIN

Întreaga lume a evitat la limită un dezastru nuclear, afirmă Volodimir Zelenski

Întreaga lume dar mai ales Europa a evitat la limită un dezastru nuclear, care ar putea fi mai mare decât cel petrecut în 1986 la Cernobîl, a mărturisit joi seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Declarația sa vine în contextul în care centrala de la Zaporojie a rămas preț de câteva ore fără curent electric, vital pentru sistemele de răcire și de siguranță de la centrală.

În acest sens, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear, având în vedere că electricitatea la centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost întreruptă timp de câteva ore din cauza bombardamentelor rusești din zonă, acuzații pe care Moscova le-a negat.

Ucraina și Europa au evitat la limită un dezastru nuclear

În opinia sa, preşedintele Zelenski a declarat că bombardamentele rusești de joi au declanșat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale pe cărbune din apropiere, care au deconectat complexul de reactoare, cea mai mare instalație de acest tip din Europa, de la rețeaua electrică.

Astfel că generatoarele diesel de rezervă au asigurat alimentarea cu energie electrică, care este vitală pentru sistemele de răcire și de siguranță de la centrală, a spus el, lăudând tehnicienii ucraineni care operează centrala sub privirile armatei ruse.

În informaţiile sale, „Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident nuclear”, a spus  Volodimir Zelenski în discursul său de joi seară, potrivit Reuters.

Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii în

Articol complet pe Financiarul.ro - Evenimente