„Doar Franța poate da un impuls puternic Europei”, scrie toată presa spaniolă

Presa spaniolă etichetează președinția franceză a Consiliului European ca fiind „foarte importantă” căci „doar Franța poate da un impuls puternic apărării Europei în vremuri de multiple amenințări la adresa securității.”

Astfel,”La începutul președinției franceze a Uniunii Europene, în același semestru în care va fi ales următorul președinte al Republicii, țara, pe cât de apropiată, pe atât de necunoscută uneori, revine în atenția noastră cu toată intensitatea provocărilor sale incitante. Multe dintre ele ne interesează ca europeni, altele ca democrați, și prin urmare supuși acelorași atacuri populiste și naționaliste care ne asaltează cultura democratică.

Naționalistă a fost reacția politică la actul simbolic de plasare (în premieră) a drapelului european la Arcul de Triumf, cu ocazia inaugurării președinției franceze. Este adevărat că Macron se confruntă cu lideri ultra-naționaliști la alegerile prezidențiale din Franța și este inevitabil ca aceștia să profite de orice act al președintelui pentru a-i eroda popularitatea. Dar volumul și intensitatea reacțiilor față de acest gest exprimă acel naționalism de stat și, în cele din urmă, antieuropean, care pulsează în extrema dreaptă în toată Europa. De la Budapesta la Milano, de la Varșovia la Paris sau Madrid,” scrie jurnalistul Ramón Jáuregui pentru El DIARIO.

Emmanuel Macron, sub atenția presei spaniole

În contextul politic, Macron a avut deja un alt gest de curaj proeuropean în noaptea electorală a celui de-al doilea tur de scrutin, cel al victoriei sale asupra lui Le Pen, în 2017, când a apărut în fața formidabilei piramide a Luvrului, decorată cu steaguri ale Europei, în ritmurile

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *