Site icon FIN

Cum abordează presa de stat iraniană, atacurile drept „răzbunare divină”?

S-a scris mult despre semnificația mai generală a atentatului de luna aceasta împotriva lui Salman Rushdie, pentru care un fanatic religios musulman a fost inculpat pentru tentativă de omor, notează Bret Stephens într-un articol de opinie realizat pentru The New York Times.

Va pedepsi cineva Iranul pentru campania lui criminală?

Despre acestea dar şi despre altele, nu s-a spus suficient despre caracterul malefic al regimului care se poate presupune că a inspirat fapta și multe altele ca ea sau despre cât de înțelept este, în acest context, să încerci să ajungi la un acord nuclear cu acel regim.

Astfel, Republica Islamică a Iranului nu și-a asumat răspunderea pentru tentativa de omor asupra lui Rushdie. Însă fatwa [decret religios – n.trad.] ayatolahului Ruhollah Khomeini din 1989 împotriva lui, pentru „Versetele Satanice”, rămâne valabilă.

Iar în 2007 Rushdie a declarat că pe fiecare 14 februarie primește „un soi de felicitare de Ziua Îndrăgostiților” din partea Iranului prin care i se reamintește promisiunea de a fi ucis.

Concret, atacul de luna aceasta a fost calificat de presa de stat iraniană drept „răzbunare divină”, notează nytimes.com

Teheranul nici măcar nu e discret în privința altor atentate similare

În prezent, Teheranul nici măcar nu e discret în privința altor atentate similare comise pe sol american ori european împotriva altor inamici ai lui, fie ei oameni de litere ori politici.

Departamentul Justiției a anunțat pe 10 august că l-a inculpat pe Shahram Poursafi, membru al Gărzilor Revoluționare Islamice, pentru tentativa de a organiza asasinarea fostului consilier prezidențial de securitate

Articol complet pe Financiarul.ro - Evenimente