Site icon FIN

Care sunt cele mari îngrijorări ale Rusiei, despre extinderea NATO?

Extinderea NATO a generat mari îngrijorări în Rusia, iar de aici până la război a fost un singur pas. Craig Hoyle a scris o opinie pentru Flight Global cu privire la temerile reale pe care Vladimir Putin le are despre această extindere.

Însă, invadarea Ucrainei de către Rusia a însuflețit alianța militară occidentală formată din 30 de națiuni, determinând creșteri majore ale cheltuielilor și noi cereri de aderare din partea Finlandei și a Suediei.

Abia în anii următori, războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va fi considerat în mod concludent o gafă colosală sau o lovitură de maestru strategică. Dar, dacă unul dintre scopurile sale ar fi fost să submineze NATO și să prevină extinderea sa pe viitor, atunci campania poate fi cu siguranță declarată un eșec categoric.

În contextul cronologic, după ce a confiscat regiunea Crimeea de sub controlul Kievului, în anul 2014, Moscova și-a lansat invazia, la sfârșitul lunii februarie, parțial în încercarea de a se asigura că vecina sa nu va încerca să se alăture alianței occidentale.

Paranoia lui Putin cu privire la extinderea NATO către est vine din faptul că alianța a inclus 14 națiuni ex-sovietice sau foste națiuni din Pactul de la Varșovia în rândurile sale, de la sfârșitul Războiului Rece. Acest proces a început în 1999, odată cu aderarea Cehiei, Ungariei și Poloniei, și a fost continuat cu încă șapte țări în 2004, când NATO a primit Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia, arată Flight Global.

Extindere constantă

Acestea au fost urmate de Albania și

Articol complet pe Financiarul.ro - Evenimente