Anita Djamalova a fost respinsă pentru postul de procuror european delegat

Laura Codruţa Kovesi a mai respins un procuror european din Bulgaria. Parchetul European a respins-o pe Anita Djamalova, propunerea Bulgariei pentru postul de procuror european delegat.

Din decizie reiese că Djamalova, care este procuror județean adjunct la Pernic, a fost invitată pentru o discuție cu procurorii europeni, iar autoritățile bulgare au trimis informații suplimentare despre ea. În cele din urmă, însă, Parchetul European a arătat că Djamalova nu a îndeplinit criteriile de la punctul 2 al articolului 17 din Regulamentul privind Parchetul European, conform media pool.bg.

în contextul regulamentului se arată că: „Din momentul numirii și până la eliberarea lor din funcție, procurorii europeni delegați sunt membri activi ai Parchetului sau ai sistemului judiciar în respectivele state membre care i-au numit. Independența lor trebuie să fie lipsită de îndoială și ei trebuie să aibă calificările necesare și experiența practică relevantă în sistemele lor juridice naționale”.

De altfel, Djamalova este un procuror activ.  Ea lasă Parchetul European cu unele îndoieli cu privire la independența sa, să nu placă calificările și experiența sa. Miercuri a fost aprobată nominalizarea lui Ivailo Iliev pentru postul de procuror european. El este procurorul districtual al Kiustendil. Împreună cu el, Bulgaria are deja 9 procurorii delegați și mai rămâne un singur post vacant în cota Bulgariei.

Anunțul făcut anterior de șefa procurorilor din UE

La un an de la înființare, această nouă structură de investigație, Parchetul European, a declanșat numeroase anchete și a permis reținerea provizorie a unui fost ministru croat pentru deturnare de fonduri

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *