Programul de guvernare PSD: 2021 vs 2016. Unde au disparut marile proiecte de investitii

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ce spun economistii despre planurile marete ale politicienilor

“Un program de guvernare ar trebui prezentat in toata completitudinea lui, adica nu numai ce vrei sa dai, dar si de unde iei acei bani pentru asta. Ori, promisiuni electorale de genul acesta am tot auzit in ultimii 20-30 de ani, iar realitatea, intotdeauna, isi spune cuvantul in ultima instanta, mai ales ca, rareori, se intampla ca macar o parte dintre aceste promisiuni sa vada lumina zilei”, a declarat economistul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, din 2016 pana acum, PSD a avut un program cu multe promisiuni, iar o parte dintre ele legate de cresterea pensiilor si a salariilor in ritm mai exagerat, au fost puse in aplicare, cel putin partial.

“Cu toate acestea, ele au creat niste dezechilibre economice pe care noi le platim acum, si le vom plati in continuare in anii urmatori. Nu poti sa cresti salarii si pensii din marirea deficitului bugetar si a datoriei publice. Este nesustenabila o asemenea dinamica. Pe de alta parte, nu stiu daca electoratul mai este asa de naiv si credul incat sa ia de bune toate aceste promisiuni”, a mai spus Dochia.

De asemenea, Dan Bucsa, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit Bank Londra, este de parere ca majorarea pensiilor cu 40% ar majora cheltuielile cu salariile si pensiile la 90% din veniturile din taxe si impozite, ceea ce este aberant.

“Scenariul meu de baza este ca nu vom ajunge la o crestere de 40% a pensiilor si pentru aceasta cred ca va fi nevoie si ca alegerile sa aiba loc pe 6 decembrie. Prognoza pentru 2021 reflecta o crestere de 14% a pensiilor, fara cresteri salariale pentru profesori de 20%. Deci, fie Curtea Constitutionala va respinge modificarile Parlamentului, fie Curtea Constitutionala va lasa Guvernul sa implementeze aceste masuri, va spune ca trebuie implementate, dar vor fi implementate cand vor fi bani, 2025 – 2026, probabil. Daca nu, vom avea si anul viitor aceste cheltuieli nediscretionare, doar cu salariile si pensiile, ca mai sunt si altele, la 90% din veniturile din taxe si impozite. Ceea ce este aberant”, a spus economistul.

Fondurile europene, solutia PSD pentru crestere

Masurile prezentate mai sus au ca sursa de finantare

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *