Pe 7 aprilie, miniştrii de Finanţe din zona euro vor prezenta instrumentele menite să ajute la sprijinirea economiei

La discuţiile stabilite pentru data de 7 aprilie, miniştrii de Finanţe din zona euro vor prezenta instrumentele financiare menite să sprijine economia regiuni, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, transmit DPA şi Reuters.

Mario Centeno, a adaugat ca în următoarele zile, miniştrii de Finanţe din zona euro vor accelera discuţiile privind folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM) şi a Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a contracara declinul economic provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Iar in 7 aprilie, Eurogrupul va avea o teleconferinţă unde se vor analiza măsurile de sprijin, aşa cum au cerut liderii UE săptămâna trecută, după disputa privind emiterea unor „euroobligaţiuni”, care ar împărţi riscurile pentru datoriile celor 19 state care au adoptat moneda unică.

În timp ce nouă ţări, inclusiv Italia, Franţa şi Spania susţin emiterea de „euroobligaţiuni”, ideea nu este acceptată de Germania, Olanda şi Finlanda.

Astfel, Germania este dispusă să ajute ţările afectate, cum ar fi Italia, dar „pentru asta avem Mecanismul european de stabilitate, care poate activa miliarde de euro”, au declarat pentru Reuters surse germane.

Dar, ESM dispune de o putere de peste 400 miliarde de euro şi are drept sarcină principală salvarea ţărilor care şi-au pierdut capacitatea de a se împrumuta de pe pieţe, ceea ce nu este cazul în prezent. Însă, Mecanismul european de stabilitate poate oferi de asemenea ţărilor care solicită o garanţie de împrumut, adică o sumă importantă care în principiu nu va fi utilizată, dar care trimite un semnal pentru a linişti pieţele.

Actual, Pandemia de

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *