Mugur Isarescu: “Impactul economic initial al pandemiei a fost unul puternic. Obiectivul imediat a fost stabilitatea si lichiditatea sistemului bancar”

Impactul economic initial al pandemiei a fost unul puternic in Romania, accentuand dezechilibrele existente, presiunile privind deprecierea monedei nationale si cresterea necesarului de lichiditate, afirma Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

“Ȋn Romania, impactul economic initial al pandemiei a fost unul puternic, accentuand dezechilibrele existente, presiunile privind deprecierea monedei nationale si cresterea necesarului de lichiditate. Drept consecinta, obiectivul imediat al bancii noastre centrale a fost sa pastreze stabilitatea si lichiditatea sistemului bancar, pentru buna functionare a finantelor publice si a economiei reale; concomitent, dozajul de masuri a urmarit evitarea unei deprecieri excesive si nenecesare a leului.

Pe un orizont mai larg, am urmarit pastrarea increderii ca echilibrele economice si financiare sunt tinute sub control. In acest sens si in deplina concordanta cu mandatul si independenta sa statutara, BNR a adoptat cu celeritate un pachet de masuri proportionale si eficiente pentru sustinerea economiei romanesti. Dat fiind caracterul exceptional al pandemiei, BNR a colaborat mai strans cu Guvernul Romaniei, in special cu Ministerul de Finante, pentru a evita un eventual conflict intre masurile monetare, macroprudentiale si cele fiscale”, a afirmat Isarescu in deschiderea conferintei organizata de Banca Nationala a Moldovei cu tema “Rolul unei banci centrale in modernizarea societatii – provocari in economiile emergente”

Intre cele doua banci centrale exista o cooperare institutionala bilaterala de trei decenii, dublata de parteneriatele strategice dezvoltate intre institutiile noastre cu sprijinul UE, FMI, Bancii Mondiale, spune guvernatorul.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Consiliul de administratie al BNR a decis reducerea succesiva a ratei dobanzii de politica monetara, ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara, furnizarea de lichiditate institutiilor de credit prin intermediul operatiunilor repo (operatiuni revesibile cu titluri de stat) in vederea asigurarii functionarii fluente a pietei monetare si a altor segmente ale pietei financiare, reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, precum si cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara in vederea consolidarii lichiditatii structurale din sistemul bancar care sa contribuie la finantarea in bune conditii a economiei reale si a sectorului public.

Referitor la cumpararea de titluri de stat

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *