Manual pentru reconstructia Romaniei

De cateva zile, mi-e frica sa mai deschid televizorul. Mi-e frica, de fapt, de imbecila expresie “sa repornim economia”. Si imi este atat de frica pentru ca aceasta expresie, in sine, concentreaza intreaga stiinta (profund romaneasca) a ascunderii mizeriei sub covor. Cei care se joaca cu aceasta expresie sunt cei care cred ca economia romaneasca este vreun Ferrari pitit in garaj vreo doua luni si care, la prima cheie, va zburda, la fel de zglobiu ca inainte, pe soselele patriei. Hai sa fim seriosi! Orice om cu mintea la cap stie ca Romania nu mergea deloc bine si ca, daca nu ar fi venit corona-criza, am fi avut serioase probleme sa ne mentinem pe linia de plutire.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Poate criza ne-a facut sa uitam care ne era statutul in februarie 2020: cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana, cele mai scumpe credite pentru o tara din Uniunea Europeana, cea mai mare pierdere de populatie pentru o tara din Uniunea Europeana, penultima tara din aceeasi Uniune la performanta economica, cea mai saraca populatie din Uniune.

Daca vreti sa ne amintim unde eram, pana la aceasta criza, va spun inca o data: suntem tara cu cei mai saraci cetateni din UE! Romania este a treia cea mai bogata tara din UE in resurse naturale, Romania este a sasea cea mai mare tara din Uniunea Europeana si cu toate acestea romanii erau, inainte de corona-criza, cei mai saraci dintre cetatenii UE, in termeni de avere financiara neta, de doua ori mai saraci decat polonezii si ungurii si de trei ori mai saraci decat cehii:

Eu stiu ca daca te imbolnavesti de vreo boala grava, dupa ce te vindeci (daca ai noroc sa te vindeci), schimbi total stilul de viata: te lasi de fumat, renunti la sticla de vodca, te apuci de sport si inlocuiesti slanina de porc cu uleiul de masline. Chiar daca pare cam greu, asta trebuie sa faci. Cam asta ar trebui sa facem si noi: nu sa “repornim economia”, ci s-o reconstruim cu totul. Sa reconstruim, de fapt, Romania.

Avem nevoie, pentru aceasta, de trei pasi fundamentali si corect executati:

1. Sa evaluam corect situatia, fara a ne minti si fara a ascunde rezultatele analizelor;
2. Sa cumparam medicamentul corect, in doza corecta si in cantitate suficienta;
3. Sa aplicam tratamentul corect, la timp si integral.

1. Sa trecem de la “Totul pentru voturi, totul pentru alegeri” la “Totul pentru

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *