Finantare americana nerambursabila de peste 1,2 milioane de dolari pentru Nuclearelectrica. La ce vor fi folositi banii de catre compania romaneasca

Nuclearelectrica a primit din partea Agentiei SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) un grant nerambursabil in valoare de 1.277.115 dolari pentru finantarea costului necesar identificarii unor potentiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in Romania.

Nuclearelectrica a transmis miercuri, 13 ianuarie, ca este interesata de evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung, pe langa construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanta costurile de asistenta tehnica pentru identificarea si evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici si modulare (SMR) si elaborarea unei foi de parcurs pentru licentierea acestora.

Nuclearelectrica precizeaza ca SUA si Romania sunt angajate in dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici si modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacitati energetice fara emisii de carbon si surse de productie de hidrogen, dupa anul 2035. Prin urmare, interesul Nuclearelectrica este de a initia in timp util identificarea si evaluarea preliminara a unor amplasamente, altele decat zona Cernavoda, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

“Pe langa dezvoltarea in forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesata in evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania. Suntem interesati de caracteristici precum flexiblitate, modularitate si eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat si pentru mediul de afaceri dupa anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente si tehnologie avand o asistenta tehnica adecvata si sa initiem acest proces de evaluare in timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior”, a afirmat Cosmin Ghita, director general al SNN.

“USTDA este un partener ideal pentru Romania deoarece cauta tehnologii de ultima generatie in domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. Sprijinul noastru va crea legaturi mai stranse intre industriile noastre si va crea noi oportunitati de afaceri pentru industria SUA pe o piata importanta”, a spus, la randul sau, Todd Abrajano, directorul agentiei.

Citeste si:
Pepiniera abonatilor la functii bugetare din Nuclearelectrica si Transgaz, companiile de energie ale statului roman

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *