Alianta pentru Turism acuza voalat guvernul ca ajutoarele financiare s-au dat “suspect”

Alianta pentru Turism (APT) a trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisa in care acuza voalat ca sprijinul financiar dat de guvern s-a dat printr-o procedura “suspecta”.

“Faptul ca industria turistica din Romania a fost si este in continuare profund afectata de pandemia de coronavirus nu mai trebuie demonstrat. In Romania, peste 45.000 de companii activeaza in mod nemijlocit in aceasta industrie (agentii de turism, unitati de cazare, unitati de alimentatie, companii de evenimente, transport turistic, rent a car etc.) si multe alte zeci de mii deservesc prima categorie (de exemplu, producatori de alimente).

Peste 190.000 de oameni lucreaza in companiile din aceasta industrie si peste 210.000 de angajati regasim la firmele care contribuie indirect la cei 5,7% din PIB-ul Romaniei generat de turism”, spun reprezentantii APT.

Industria a beneficiat in ultimele sase luni de masuri generale (de tip somaj tehnic) cot la cot cu celelalte sectoare ale economiei. Au fost masuri utile si fara de care deja la acest moment o buna parte din industrie ar fi inchisa. Cu toate acestea, masuri specifice nu au existat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

“Ne-am bucurat acum multe luni cand am discutat si decis impreuna alocarea unei sume de 1 miliard de euro din fonduri europene turismului si ospitalitatii romanesti. In 22.10.2020, ora 10:00, a demarat, cu multa intarziere, programul de inscrieri pentru IMM-uri la alocarea grant-urilor pentru capital de lucru. Lista codurilor CAEN care au fost acceptate a fost una larga, nu s-a rezumat nicidecum la turism. Astfel, doar in prima zi, s-au inscris peste 20.000 de firme. Care va fi numarul final nu stim si nici nu mai are vreun rost sa stim”, mai spun reprezentantii APT, in scrisoarea deschisa.

Curiozitatile sistemului prin care s-au dat banii

“Trecem peste “curiozitatile” administrative (de exemplu, desi platforma a fost accesibila la ora 10:00 si incarcarea datelor dureaza cateva minute, avem 7 firme care figurau cu ora depunerii ca fiind 10:00, alti 380 la 10.01 si multe alte sute la 10.02 – lucru practic imposibil, ceea ce ridica multe suspiciuni cu privire la accesul unor aplicanti la continutul si forma cererii inainte de deschiderea oficiala a aplicatiei, in conditiile in care nici tutorialul transmis nu cuprindea toate informatiile necesare), dar ne permitem sa comunicam faptul ca principiul

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *