INTERVIU Romanii din Marea Britanie, intre complicatiile Brexit si pandemie: “Mi se pare halucinant sa credem ca inchidem poarta si ne descurcam cu imigratia”

Pe Cristina Irimie o cunosteam prin intermediul lucrarilor din cadrul Consiliului Romanilor de Pretutindeni, persoana cu care discut astazi e la fel de hotarata sa-si indeplineasca visele cat si obligatiile fata de comunitate prin proiecte menite sa intareasca si sa dezvolte legaturile pe cat se poate.

A venit in UK cu mult inaintea mea, in penultimul an de liceu, cu o bursa Soros si a ramas. Daca exista ceva ce Marea Britanie poseda mai mult decat celelalte tari din Europa, este puterea cu care te propulseaza atunci cand iti doresti sa razbati, sa cresti, sa te dezvolti, sa inveti. Cristina e antreprenor de la 20 de ani si astazi, directorul unei agentii de recrutare, formare si certificare de succes: HPL Recruitment LTD. Printre altele, primul furnizor autorizat de carduri CSCS prin intermediul educatiei digitale, o inovatie in Marea Britanie si o acreditare care ofera un avantaj net companiei de care se ocupa in mediul nesigur creat de pandemia COVID19 si de Brexit.

Ca in multe dialoguri si cu alti diasporeni, inevitabil apare intrebarea legata de planurile pe termen lung si, nevoia acut resimtita de a contribui in mod cat se poate de practic si vizibil la dezvoltarea si imbunatatirea vietii din Romania. Din pacate, Consiliul Romanilor de Pretutindeni, in care Cristina Irimia a functionat, este un departament mai putin cunoscut, desfiintat impotriva dorintei de continuitate a diasporei.

Sorina Sallard: Cristina Irimie, locuiesti in Marea Britanie de multi ani. Care e povestea?

Cristina Irimie: Locuiesc in Marea Britanie de cand aveam 16 ani, 38 de ani fac anul acesta. Am venit aici ca si bursier Soros pentru clasa a 11-a din liceu si destinul m-a facut sa raman. Locuiesc in Londra, in tot acest timp unde am lucrat pe mai multe proiecte. Sunt antreprenor de la 20 de ani. Din anul 2004, am lucrat in comunitatea romaneasca in diferite proiecte. In 2005, am lansat un ziar al diasporei – “Romani in UK”, colaborand cu Inno Brezeanu care reprezinta Romani in UK.

Sorina Sallard: In prezent, cu ce te ocupi?

Cristina Irimie: Am fondat in anul 2014 o firma numita HPL Recruitment care, pana in anul 2017, a functionat in paralel pe proiecte de recrutare internationala si servicii de training si evaluare a competentelor profesionale. Din anul 2017, pana in prezent, ne-am concentrat pe cursuri si calificari profesionale in constructii. Incepand de la migranti care intra in domeniul constructiilor de la zero, cu un card de CSCS de muncitor necalificat, si pana la manageri in constructii care au nevoie de calificare la locul de munca si pot obtine un level 6 in management in constructii (echivalentele sunt in functie de sistemul britanic de educatie si certificare la locul de munca).

Sorina Sallard: Un domeniu destul de larg…

Cristina Irimie: Da, este un domeniu larg. Am lucrat mult timp doar cu europeni, dar

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *