Una dintre cele mai cunoscute scriitoare de carti pentru copii din SUA a murit la varsta de 104 ani. Cartile ei au fost traduse si in limba romana

Beverly Cleary, reputata autoare americana de carti pentru copii cu o cariera de peste sapte decenii, a murit la varsta de 104 ani, a anuntat vineri editura HarperCollins.

Cleary s-a nascut pe 12 aprilie 1916, in McMinnville (Oregon), si a crescut in Portland si Yamhill, intitulandu-si autobiografia “A Girl from Yamhill”. Ea a murit pe 25 martie, in nordul Californiei, unde locuia.

Dupa ce a fost librar, a devenit scriitoare si a scris numeroase carti pentru copii, cu personaje ca Ramona Quimby si Henry Huggins, care au fost traduse in zeci de limbi.

Se afla intr-o librarie cand visul ei de a scrie carti pentru copii a fost impulsionat de un baietel care a intrebat suparat: “Unde sunt cartile despre copii ca noi?”.

Beverly Cleary a primit National Book Award in 1981, pentru “Ramona and Her Mother”, iar cu “Dear Mr. Henshaw” a castigat Medalia “John Newbery” in 1984.

Ea declara, la implinirea a 100 de ani, pentru emisiunea “Today” de la NBC, ca cea mai mare mandrie a ei este faptul ca volumele sale sunt iubite de copii.


La scurt timp dupa anuntul facut de HarperCollins, reprezentanta statului Florida, Anna V. Eskamani, a scris: “Cartile lui Cleary sunt motivul pentru care m-am indragostit de citit, in clasa a doua, si am fost de atunci un cititor pe tot parcursul vietii”.

Libraria Powell’s Books din Portland a scris ca Beverly Cleary a fost “un erou al Portland”: “Suntem foarte intristati de aceasta pierdere si recunoscatori pentru povestile pe care ni le-a dat”.

Citeste si:

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *