Povestile nestiute ale cetatilor din Romania. In ce au transformat episcopii Cetatea Oradea, in secolul XV

Pe teritoriul Romaniei se afla unele dintre cele mai frumoase cetati din Europa. Insa, istoria acestora este de prea putini stiuta. Unele dintre cetati au fost restaurate, altele au fost lasate in paragina, iar unele se afla in topul celor mai frumoase cetati din lume.

Ziare.com iti prezinta povestile nestiute din spatele celor mai importante cetati ale Romaniei.

Cetatea Oradea

Foto:Facebook/ Cetatea Oradea

In 1192, Cetatea Oradea a constituit un important centru religios in urma sanctificarii fondatorului episcopiei oradene ca Sf. Ladislau Taumaturgul. In secolele al XIII-lea si al XIV-lea, cetatea reprezenta un loc de pelerinaj de talie europeana.

In secolul al XV-lea, episcopii au transformat Cetatea Oradea in unul dintre cele mai insemnate centre ale Umanismului si Renasterii din Europa central-estica. Aici a functionat o mare biblioteca, cu carti aduse din intreaga Italie; un loc de intalnire al marilor carturari umanisti ai timpului; o scoala catolica; precum si un observator astronomic care fixeaza meridianul zero al hartilor la Oradea pentru mai multe secole. Acest meridian trecea prin incinta cetatii oradene.

De-a lungul istoriei sale, Cetatea Oradea a servit ca resedinta a Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, precum si drept cetate strict militara, fiind, pe rand, sub diferite administratii: maghiara/transilvaneana, otomana, habsburgica. De-a lungul secolelor, cetatea a fost asediata de: tatari, turci, rasculati transilvaneni, ostile Principatului Transilvaniei si austrieci, insa doar de trei ori cucerita, potrivit oradea.travel

Cetatea Rasnov

Foto: Facebook/ Cetatea Medievala Rasnov

Din cauza invaziei tatarilor, localnicii au hotarat sa ridice o cetate de aparare si de refugiu pe varful dealului din apropierea satului. Armatele straine care intentionau sa atace Transilvania aveau cateva cai de acces. Una dintre ele era Pasul Bran. Daca alegeau aceasta cale, invadatorii dadeau de Rasnov, iar locuitorii Rasnovului, pentru a putea supravietui, nu puteau decat sa se refugieze in cetate.Pentru a rezista eventualelor incendii puse la cale de invadatori, turnurile si zidurile Rasnovului au fost acoperite cu tigla.

De-a lungul istoriei, multe popoare au incercat sa-i cucereasca zidurile, insa Cetatea Rasnovului a reusit mereu sa reziste. In anul 1612, cetatea a intrat sub posesia principelui Transilvaniei din acea perioada, Gabriel Bathory, fara a exista vreo lupta. Cetatea a fost predata in urma ocuparii pantei estice, trupele lui Bathory reusind sa intre printr-o fantana secreta. Nu dupa mult timp insa, cetatea Rasnovului a fost rascumparata.

In prezent, cetatea a ramas obiectiv turistic. Turul complexului este realmente impresionant, atat datorita grandoarei constructiei cat si datorita istoriei si legendelor ce invaluie acest loc, potrivit blog.travelminit.ro.

Cetatea Rupea

Foto: Facebook/ Inegalabila Romanie

Cetatea Rupea este o cetate taraneasca cu patru zone intarite cu turnuri poligonale. Prima atestare documentara a cetatii Rupea dateaza inca din anul 1324. Cetatea fost construita in secolul al XIV-lea si extinsa in secolul al XVII-lea, devenind refugiu pentru satele din imprejurimi.

In vremea dacilor, pe aceste locuri a fost ridicata cetatea Rumidava, a carei denumire a fost schimbata in castrul roman Rupes, dupa cucerirea de catre

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *