Cineastul Nae Caranfil, recompensat cu Premiul de Excelenta la TIFF 2021. “Nu sunt parintele TIFF-ului, dar un fel de unchi tot mi se pare ca-i sunt”

Nae Caranfil, unul dintre cei mai iubiti regizori romani si un oaspete drag al Festivalului International de Film Transilvania, va fi distins cu Premiul de Excelenta la cea de-a 20-a editie.

Cineastul este parte a istoriei TIFF, inca de la prima editie, iar cel mai recent film al sau, comedia “6,9 pe scara Richter”, a deschis festivalul in 2016.

La TIFF 2021, in onoarea sa, va fi proiectat lungmetrajul sau de debut, “E pericoloso sporgersi”, restaurat recent in format 4K.

VIDEO Regizorul Alexander Nanau a refuzat o medalie din partea statului Roman. Ce spune Ministerul Culturii despre acest gest

“Nu sunt parintele TIFF-ului – nici n-as fi avut cum! – dar un fel de unchi tot mi se pare ca-i sunt. Am participat la botezul lui in 2002, cu Filantropica >>; am sacrificat somnul catorva sute de oameni prin avanpremiera in miez de noapte a lui Restul e tacere >>, in 2007; am testat Closer to the Moon >> ca work in progress in 2013; am sarbatorit 20 de ani de la debutul meu cu E pericoloso sporgersi >> cam tot atunci; in fine, am inaugurat editia din 2016 in Piata Unirii cu 6,9 pe scara Richter >> …”, spune regizorul intr-un mesaj transmis echipei TIFF.

Cunoscut regizor basarabean, despre victoria Maiei Sandu: “Fara alegeri anticipate, in Republica Moldova nu se va schimba mai nimic”

El a continuat: “Practic, am insotit festivalul de la primele gangureli si primii pasi pana, iata, dupa majorat! Cu cat crestea in inaltime si greutate de la an la an, cu atat camerele de hotel in care eram repartizat se faceau mai mici. Caci Clujul devenea treptat neincapator pentru anvergura evenimentului. La primele editii ma afisam regal la proiectii, fara macar sa-mi atarn badge-ul de gat; la ultimele, nu ma mai descurcam nici cu el lipit pe frunte! E frumos sa observi indeaproape cum se dezvolta si se implineste o fiinta vie, caci asta a fost TIFF-ul pentru mine in toti acesti ani; si in continuare, fiecare sfarsit de primavara ma gaseste frematand in asteptarea reintalnirii cu nepotelul meu favorit >> “.

In 2008, Nae Caranfil a regizat si unul dintre cele mai populare spoturi oficiale din istoria festivalului.

Filmele lui Nae Caranfil (n. 1960) au castigat premii si au avut succes la public. A debutat in 1993, cu “E pericoloso sporgersi”, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs la Cannes, a continuat cu “Asfalt Tango” (1995), o comedie cu Charlotte Rampling, cu “Dolce far niente” (1998), cu Giancarlo Giannini, Francois Cluzet si Marguerita Buy in distributie, selectat la Karlovy Vary. “Filantropica” (2002), un mare succes de public si de critica, a fost urmat de filmul de epoca “Restul e tacere” (2007), premiat cu noua trofee Gopo si propus de Romania pentru o nominalizare la Oscar. In 2014, in “Closer to the Moon”, Caranfil a adus impreuna

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *