Priorităţi majore în zona protejării şi restaurării monumentelor

Odată cu deschiderea sesiunii mai-iunie a apelului naţional de proiecte finanţate din Timbrul Monumentelor Istorice, trei milioane de lei vor fi disponibili pentru proiecte de punere în siguranţă şi elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea unor imobile monument istoric,  anunţă Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), pe site-ul propriu.

„Lansăm acest prim apel de anul acesta având în vedere două priorităţi majore în zona protejării şi restaurării monumentelor. Este vorba despre punerea în siguranţă a unor monumente istorice aflate în pericol şi de activarea, în acest proces, a comunităţilor locale în sprijinul patrimoniului cultural. Timbrul Monumentelor Istorice – perceput pentru evenimente şi activităţi economice desfăşurate în incinta sau în zona de protecţie a unor monumente sau care valorifică imaginea acestora – se întoarce, astfel, în comunităţile locale prin proiecte de restaurare de calitate, pregătite riguros şi susţinute atât de proprietari, cât şi de membrii comunităţii”, precizează directorul general al INP, Ştefan Bâlici.

Cele două teme principale ale apelului curent sunt intervenţii de urgenţă, pentru care se alocă 2.000.000 de lei, şi pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice – 1.000.000 lei.

Participând cu proiecte şi cofinanţare în cadrul acestui apel, pot beneficia de această finanţare,  persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

Iar plafonul de finanţare în cadrul acestui apel este de 200.000 lei/proiect

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *