În piața construcțiilor, eliminarea facilităților fiscale ar putea accentua problema deficitului de forţă de muncă

În anul 2021, sectorul construcțiilor a avut parte de un an bun, cu o creștere a volumului de lucru, solicitările venind cu precădere din sectorul privat, în special din segmentul rezidențial, dar piața a și fost afectată de scumpirea materialelor de construcție și de deficitul de forță de muncă.

Astfel, tot mai multe companii din construcții spun că se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal pentru construcții, iar măsurile anunțate de autorități, în legătură cu facilitățile fiscale, ar putea accentua problema deficitului de forță de muncă. Aceasta din urmă pare să fie una dintre cele mai mari provocări pentru piața construcțiilor din România în 2022.

În contextul  cofondatorului și CEO-ului Graphein, companie specializată în topografie, scanare 3D și cadastru, Eugen Ursu, piața construcțiilor va fi împărțită între aspectele pozitive generate de faptul că România a obținut aprobarea PNRR și mutarea unor facilități de producție a materiilor prime în Europa, ceea ce ar reduce dependența de China, și aspectele negative generate de deficitul de forță de muncă deja resimțit în piață și a eliminării facilităților fiscale.

În viziunea sa, Eugen Ursu ne spune că deficitul de forță de muncă este o problemă majoră la nivel național. Lipsesc de la muncitori la ingineri și până la arhitecți calificați care să facă proiectele de care România are nevoie.

Astfel, „Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și fondurile europene vin să asigure mare parte din finanțare, fiind cel mai mare program de investiții pe care România îl va implementa în următorii

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *