China și Rusia vor construi o stație spațială pe Lună

China și Rusia au anunțat planurile de a construi o stație spațială lunară.

Agenția spațială rusă Roscosmos declară că a semnat un acord cu administrația spațială națională a Chinei pentru a dezvolta facilități de cercetare pe suprafața lunii, pe orbită sau pe ambele.

O declarație a agențiilor spațiale din ambele țări spune că va fi disponibilă pentru utilizare de către alte națiuni.

Se întâmplă în momentul în care Rusia se pregătește să sărbătorească cea de-a 60-a aniversare a primului său zbor spațial cu echipaj, vreodată.

Stația științifică lunară internațională va desfășura o gamă largă de cercetări științifice, inclusiv explorarea și utilizarea lunii, a transmis o declarație a ambelor agenții.

China și Rusia își vor folosi experiența acumulată în știința spațială, cercetare și dezvoltare și utilizarea echipamentelor spațiale și a tehnologiei spațiale pentru a dezvolta împreună o foaie de parcurs pentru construirea unei stații internaționale de cercetare științifică lunară”, se arată în declarație (în mandarină).

Acesta a adăugat că atât Rusia, cât și China vor colabora la planificarea, proiectarea, dezvoltarea și funcționarea stației de cercetare.

Chen Lan, un analist specializat în programul spațial din China, a declarat pentru agenția de știri AFP că proiectul este o „mare afacere”.

„Acesta va fi cel mai mare proiect internațional de cooperare spațială pentru China, deci este semnificativ”, a spus el.

China este o floare relativ târzie când vine vorba de lumea explorării spațiale, dar în decembrie anul trecut, sonda sa Chang’e-5 a adus cu succes roca și „solul” pe care le-a preluat

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *