Suveranitatea la raft a Romaniei

Iata o veste la fel de grava ca cea a deceselor de coronavirus: Mai multe modificari legislative care au avut loc luna trecuta si care au intrat in vigoare din 16 mai dezavantajeaza producatorii autohtoni si vor induce in eroare mii de cumparatori.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

Potrivit Legii nr. 28/2020 care a venit in completarea Legii nr. 321/2009, cea mai mare schimbare este aceea ca nu vom mai vedea la raft produsele romanesti si asta pentru ca au fost interzise la raft cuvintele “produs in Romania”.

Astfel, comerciantii nu vor mai putea afisa faptul ca este vorba despre produse romanesti, ceea ce va face ca acestea sa fie mai greu de identificat.

Totodata, s-a eliminat si obligativitatea comerciantului de a acorda spatii distincte de expunere si vanzare a produselor romanesti si obligativitatea de a avea in magazin 51% dintre produse, doar romanesti, indiferent ca e vorba despre carne, oua, legume, fructe, miere de albine sau produsele lactate si de panificatie.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Adrian Radulescu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania si fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a explicat ca am fost obligati de Comisia Europeana sa schimbam legea pentru ca altfel am fi luat foarte multe amenzi, Romania facand o ilegalitate.

Daca ar fi fost prezentata la televizor de catre domnul secretar de stat Raed Arafat, poate ca ar fi fost perceputa la adevaratul ei nivel de gravitate, dar nu s-a bucurat de un asemenea privilegiu si a trecut aproape neobservata.

Gravitatea ei consta in condamnarea pe termen nelimitat a Romaniei de a fi doar o piata agro-alimentara de desfacere pentru produsele de import, privata de posibilitatea valorificarii interne prin procesarea recoltelor sale vegetale si animale, aflata in imposibilitatea garantarii securitatii alimentare a cetatenilor sai.

Poate pentru unii dintre stimatii cititori ceea ce afirm poate parea o exagerare.
Voi incerca in cele ce urmeaza sa-mi justific afirmatiile.

Mai intai, despre sensul si importanta sintagmei “produs in Romania”. Este similara cu “made in…” si are o istorie nu numai interesanta, dar si plina de invataminte.

Cum a aparut made in…

In a doua jumatate a secolului XIX, pe la 1860, cea mai performanta si moderna arma a infanteriei era pusca englezeasca Peabody-Martini. Atunci, ca si acum, existau imitatori, o manufactura din Bavaria copiind pusca englezeasca (La acea data

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *