Majoritatea proprietarilor de spatii de birouri mizeaza pe o piata stabila, cu chirii in stagnare. Anul acesta se vor “livra” 200000 de metri patrati

Dupa transformarile din ultima perioada pentru revenirea in siguranta la birou a companiilor, piata birourilor va fi nevoita sa continue sa se redefineasca, pentru a asigura spatii care promoveaza inovatia si colaborarea in noul context, potrivit consultantilor Colliers International.

Biroul va ramane elementul central al companiilor, dat fiind ca nevoia unei colaborari intense si a interactiunii sociale in sfera profesionala e greu de satisfacut in mediul virtual, efectele acestei perioade fiind asteptate sa se reflecte asupra modului de lucru si a organizarii spatiului de lucru.

“Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interactiunii sociale si a colaborarii. Ne asteptam la un nou mod de lucru, care va presupune un mix intre munca de la birou si cea de la distanta, de acasa sau din alte spatii. Cel mai probabil, angajatii vor prefera sa desfasoare remote acele activitati care presupun lucrul concentrat si sa mearga in birou pentru lucrul colaborativ – intalniri cu clientii, sesiuni de brainstorming, intalniri de proiect si asa mai departe. In acest context, credem ca biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spatiului si pe experienta angajatilor, promovand identitatea si cultura spatiului”, explica Daniela Popescu (foto), Associate Director Office Advisory in cadrul Colliers International Romania.

Majoritatea proprietarilor de spatii de birouri mizeaza pe o piata stabila, cu chirii in stagnare, insa 30% se asteapta mai degraba sa fie nevoie sa scada chiriile pana la sfarsitul acestui an sau cel tarziu in primele trei luni ale anului viitor, conform unui studiu recent al Colliers International, desfasurat in randul a 60 de proprietari de birouri care au portofolii diversificate de spatii, atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale.

Ofertele comerciale mai bune ar putea preveni cresterea ratei de neocupare in randul chiriasilor care ar putea intampina dificultati in contextul actual. Mai mult de jumatate din proprietari spun ca au resimtit efecte ale epidemiei de Covid-19 si 39% se asteapta ca rata de neocupare sa creasca intr-o oarecare masura in urmatoarele 12-15 luni, in timp ce 35% sunt mai optimisti si mizeaza pe rate stabile de ocupare.

Companiile adopta o atitudine de tipul “wait & see” pentru a depasi perioada de incertitudine

“Proprietarii si chiriasii au nevoie de mai mult timp pentru a intelege impactul economic generat de Covid-19 inainte de a lua o decizie de renegociere sau reinnoire a contractului de inchiriere, oricare ar fi aceea. In plus, multe companii depind de decizii din tarile unde isi

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *