Ce sunt si cum functioneaza dividendele?

Dividendele reprezinta o recompensa pentru actionarii care au ales sa investeasca intr-o companie. Acestea sunt impartite si distribuite din profitul societatii, direct proportional cu numarul de actiuni detinute. Totusi, nu doar companiile platesc dividende, ci, si diverse fonduri mutuale sau fonduri tranzactionate la bursa (ETF). Este important sa subliniem, insa, ca dividendele nu se distribuie in mod obligatoriu, ci, pot fi accesate in limita profiturilor disponibile. Descopera, mai departe, ce reprezinta si cum functioneaza aceasta cota-parte din castigul firmei.

Ce sunt dividendele?

Plata prin intermediul dividendelor inseamna partea din profitul societatii care ii revine fiecarui actionar. Daca te intrebi ce sunt dividendele, afla ca acestea reprezinta o distributie a unei cote-parte din profitul pe care compania l-a inregistrat in anul fiscal anterior si care ajunge la actionari in raport cu numarul si tipul actiunilor pe care acestia le poseda. In mod indirect, ele reflecta rentabilitatea si stabilitatea financiara a firmei, pentru ca pot fi distribuite doar de catre firmele care beneficiaza de un echilibru economic si financiar. De regula, dividendele sunt platite in numerar, dar, pot fi emise si sub forma de actiuni ori titluri de capital. Se distribuie periodic si trebuie sa fie declarate ca venit in anul in care sunt primite fiindca sunt impozabile.

Cum se calculeaza dividendele?

Adunarea Generala a Actionarilor este cea care decide ce parte din profitul organizatiei va fi repartizata sub forma de dividende. Insa, niciun act normativ nu impune distribuirea intregului profit al firmei. In cazul in care societatea intentioneaza sa faca investitii din castigul pe anul anterior, respectivele cheltuieli vor fi scazute din acesta, iar, daca nu mai exista alte alocari ale profitului, ceea ce ramane va fi impartit sub forma de dividende. Spre exemplu, daca o companie are un profit de 100.000 de lei si un actionar detine 10% din totalul actiunilor, el va primi exact aceasta valoare la impartirea dividendelor. In cazul in care Adunarea Generala a Actionarilor decide sa investeasca jumatate din profit, atunci actionarul va primi 10% din sume de 50.000 de lei. Dividendele se distribuie tuturor actionarilor, in functie de cota de participare la capitalul social varsat al societatii, daca in actul constitutiv nu este prevazut altfel.

De retinut ca, in cazul in care compania nu dispune de lichiditati in momentul impartirii dividendelor, plata poate fi realizata si la o data ulterioara sau la intervale programate lunar, trimestrial sau anual.

Cum se impoziteaza dividendele?

Impozitarea dividendelor se face

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *